Култура (66)

Изложба - "Играчки и роботи како ликовна инспирација"

Од петок, 17.08.2018 година со почеток во 19:30 часот, па се до 30 август во ликовната галерија на ЦК Марко Цепенков во Прилеп, ќе биде отворена изложба Играчки и роботи како ликовна инспирација.

Изложба на дела од Снежана Малетин

Во просториите на НУЦК „Марко Цепенков“ – Прилеп ќе биде претставена изложбата на Снежана Малетин „Kitchen Lithography“.

„Цвет во аманет“ наградена е на конкурсот „Поетски синтези“ во Битола

Поетската збирка „Цвет во аманет“ што ја објави поетесата Андриана Ристеска е наградена на конкурсот Поетски синтези во Битола. Збирката, првенче содржи 60 песна инспирирани од љубовта кон ближните, но и кон татковината.

Награда за ЗОДИЈАК за најдобра кореографија во Лесковац

Танцовото студиото ЗОДИЈАК со училиштето за театар Чин 4 сцена 5 освои награда за најдобра кореографија во конкуренција од групи од 30 земји на 13-то издание на меѓународниот карневал во Лесковац, Србија.

Изложба на дела: „Мал формат“

Во вторник 24 јули 2018 во 20.00 часот во ликовната галерија од ЦК „Марко Цепенков“ ќе биде отворена изложба на дела „Мал формат“. На изложбата ќе бидат претставени 45 дела – слики и скулптури, од исто толку уметници – членови на ДЛУМ.

Нова книга од Тодор Алексоски: „Секој се смее на ист јазик“

„Секој се смее на ист јазик“ е новата книга со македонски поговорки, мудрости и изреки од авторот Тодор Алексоски, што беше претставена и пред читателите. Содржината на народната филозофија е во функција на втемелување на македонскиот идентитет, фолклор, јазик, култура и историја.

Прилепскиот театарски ансамбл ја подготвува претставата „Кразимир и Каролина“

„Казимир и Каролина“ текст од Еден фон Хорват, во режија на Нела Витошевиќ, е претставата што ја подготвува ансамблот на театарот.

НУЦК „Марко Цепенков“ Прилеп: Концерт на Квартет Труби

Вeчерва - понеделник 16 јули 2018 во 20.00 часот во ликовниот салон (фоаје) на ЦК „Марко Цепенков“ ќе се одржи концерт на „Квартет Труби“.